KUSTVÄGEN

N-340 Den spännande kustvägen på Costa Tropical

 

Kustvägen N-340 går från Barcelona i norr, följer kusten hela vägen söderut och bort till Cadiz i väster. Går alltså förbi de kända städerna Tarragona, Castello de la Plana, Benidorm, Valencia, Alicante, Murcia, Lorca, Almeria, genom hela Costa Tropical fram till Malaga, Torremolinos, Marbella och ner till Spaniens sydligaste stad Tarifa och sedan ända bort till Cadiz.

 

Den gamla kustvägen har succesivt byggts om till motorväg på flera ställen, så att man kan välja att köra på antingen betal-motorväg: Autopista AP7, eller betalfri motorväg: Autovia A7, eller den gamla kurviga, spännande och vackra N-340-vägen som går igenom de spanska små byarna. En mycket intressant väg, och just på Costa Tropical betraktas vägen som vackrast och med en mycket omväxlande natur. Allt från platt nere vid havet och upp till höjder med fantastiska vyer över havet. Kurvigt, men med bred och fin väg.

Följ skyltanvisningar och gör inga farliga vänstersvängar. Gör gärna lite avstickare från huvudvägen ner till de fina små byarna. Fyll tanken, tag med kameran och kör!

 

Skriv ut vägbeskrivningen och ta med på turen.

 

Låt oss börja i väster och köra österut, längd ca 80 km:

Kommer man från Malaga-hållet, så passera Nerja och sväng av vid skylt Cueva de Nerja och kör igenom den lilla byn Maro där de berömda grottorna ligger. Kör fram till den gröna skylten.

 

Bienvenido a Provincia de Granada. Det är här som man har fri tapas då man beställer ett glas vin eller öl, vilket betyder att man inte behöver ha med sig matsäck på turen.

 

Strax efter den gröna skylten som talar om att man kommer in i Granadaprovinsen, kan man svänga av vid bommen, skylt Cantarrijan och brant ner till en havsvik som heter Playa Naturista, där man kan välja att bada med eller utan baddräkt. Vid den härliga restaurangen La Barraca ligger den vanliga badplatsen och bakom berget kan man bada naken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillbaks uppför och ut på vägen österut, genom den långa Tunel de Cerro Gordo och vidare genom några kurvor, passera rondellen som går upp till motorvägen A7, fortsätt ner mot den lilla byn La Herradura, som betyder Hästsko, på grund av formen på viken, och som har en sandstrand på ungefär 2 km

 

Längst ut mot havet ser man udden Punta de la Mona med sitt stora torn, som också är en fyr och då kan man svänga ner till La Herradura och ner till stranden. Följ gatan Paseo de Andrés Segovia till höger och bort till rondellen. Föj nu den långa vackra playan utefter havet, ända bort och sväng sedan upp emot Marina del Este och så ner på andra sidan till den fina marinan, som är Punta de la Monas östra marina.

 

Här finns fina badstränder och restauranger samtidigt som man får en mycket fin utsikt över Almuñécar.

 

 

Tillbaka uppför och välj om man vill ta den gamla, smala, och mycket kurviga vägen över Cotobro, eller rakt fram och ut på N-340 igen, som går genom en tunnel och stanna till vid restaurang El Mirador för att beundra utsikten över Almuñécar.

 

Vid första trafikljuset svänger man (sakta) tvärt ner till höger och ner mot havet, passerar ”båten” och följer Paseo de San Cristóbal, över bron och vidare upp i centrum till trafikljuset och höger vid busstationen, ner på Avenida Juan Carlos I och ner mot havet och vidare österut, följer havet förbi vattenparken och fortsätter bort mot Velilla, där man måste svänga ut på kustvägen N-340 igen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nästa stad är Salobreña och det första man ser är den fina moriska fästningen, och norrut ser man Sierra Nevada, som är snötäckt vintertid. Sväng gärna ner i Salobreña och se den fina sandstranden. Kör sedan tillbaka samma väg upp på kustvägen igen.

Resan fortsätter förbi de gamla fälten där man odlade rörsocker för länge sedan. Tidigare var detta ett centrum för rörsocker och romtillverkning.

 

Kör över Rio Guadalfeo, floden som kommer från Sierra Nevada och som har gröpt ur bergen så att det blivit så vackra raviner, som man kan se om man kör av kustvägen, upp mot Granada och väljer väg N-323. Passa på att göra ett besök på Olivoljemuséet. Eller varför inte fortsätta till den världsberömda gamla moriska befästningen Alhambra. Eller köra till Orgiva och fortsätta till Lanjaron med sitt berömda vatten, eller upp till de berömda skinkbyarna som t ex Pampaneira, Capileira eller Trevélez i Las Alpujarras på Sierra Nevadas sydsluttning.

 

 

 

 

Tillbaka och ut på N-340 igen mot Motril, som är Costa Tropicals största stad med ca 56.000 invånare. Här finns lasarettet Santa Ana, Policia Nacional, en massa bilfirmor, verkstäder, köpcentra och allt som en storstad har. På höger hand ligger Motril Costa eller Puerto de Motril, som kustbyn El Varadero kallas, och som har en marina, fiskehamn och här går färjan till norra Afrika. Varför inte ta en 2-dagarstur till spanska Melilla, som är en mycket intressant och fin stad. Parkera bilen vid färjeläget. Glöm inte att ta med passet !!

 

 

Resan fortsätter över slätten med odlingarna fram till Torrenueva, nya tornet, som man kan se i vänstersvängen. Staden kan verka oanselig, men har en mycket lång och fin sandstrand.

 

 

Vi passerar udden Cabo Sacratif och vid staden Carchuna börjar plasttälten breda ut sig. Kanske inte så vackert, men det är faktiskt mer viktigt att odlarna får bra skördar än att turisterna har något vackert att vila ögonen på. Här ser man bara plasttält på bägge sidor om vägen. Inte så turistiskt, men med en stor härlig sandstrand.

Passa på att se den gamla fästningen.

 

Direkt efter kommer staden Calahonda, som är en riktigt fin turistort med en härlig playa. Nu börjar vägen bli spännande och vacker. Man ser i stigningen upp på berget, alla de små fiskebåtarna som ligger på rad i havet. Denna kuststräcka vi nu har framför oss är bland det vackraste på hela sträckan. Det finns flera platser där man kan stanna och ta ett foto, men som vanligt skall man vara försiktig när man kör ut på vägen igen.

 

Till exempel om man vill ner till Playa de Rijana, så får man inte svänga vänster och köra över vägen till parkeringsplatsen på vänster sida, utan fortsätta och vända i nästa by. Alltså är det ett lämpligt stopp på hemvägen.

 

Efter Tunel de la Rijana och strax innan man kommer fram till Castell de Ferro, finns en fin parkeringsplats på höger sida där man får en otroligt fin utsikt över staden och det stora tornet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vid första avfarten kan man köra norrut

upp till Gualchos eller fortsätta den äldsta

kustvägen Carretera de Almeria, genom Castell de Ferro och fortsätta en bra bit på fina vägar, så kommer man till Castillo de Baños, som har en kort sandstrand och en campingplats, passera över den torra floden och kör ut på N-340 igen.

 

Nästa stad är La Mamola som har 8 st pirarmar som sticker ut i havet. Här finns en bred fin strandväg som heter Calle del Doctor Sanches Moreno, med in och utfart i den västra delen (vänd i rondellen och kör tillbaka).

 

Los Yesos är ingen turistby, men har en lång fin promenadväg vid den stensatta stranden. Kustvägen går precis vid vattnet och är väldigt vacker.

 

Efter den uttorkade floden kommer vi till Melicena, som också har en strandväg, där man kör in och ut i den västra delen. Här finns en bar och en affär. Östra delen av staden är avsedd bara för ortsbefolkningen. Stor parkering och fin sandstrand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter ett långt sycke med mycket plasttält, så sväng av mot La Rabita, på en smal, men bra väg och där får man en fin utsikt över staden. Perfekt att ta ett fint foto. Här finns en fin sandstrand med en massa fiskebåtar som ligger på playan, hotel Los Conchas och ett stort antal barer. Fin strandpromenad och en riktig turistort. Besök tornet Vigia de Época Nazari.

 

Fortsätt österut och kör över den uttorkade floden, trångt men effektivt. I rondellen kör man mot El Pozuelo som ligger ganska nära. Här finns mycket plasttält och huvudnäringen är odling. Hotel Beatriz och några barer är allt som finns. Fin strandpromenad och sandstrand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strax efter ser man den lilla byn El Castillo

de Huarea och snart är man ute på stora

vägen igen som går till Almeria.

 

Vänd, åk hellre tillbaka och upptäck de små vita byarna uppe i bergen: Los Pueblos Blancos, som gjort Andalusien och Costa Tropical så känt: Albuñol, Albondón, Sorvilán, Polopos, Rubite, Gualchos, Lújar, Vélez de Benaudalla, de 3 små vita byarna: Los Guájares samt Molvizar, Itrabo, Jete, Otivar, Lenteji.

Samt alla de andra riktigt små genuina byarna, med bara några få hus.

 

Upptäck själva. Se mandelträden och alla odlingar. Se de vackra bergen. Våga pröva att åka ut och bara njuta av naturen. Man behöver ju inte ha med sig matsäck. Restauranger och barer finns överallt. Och tapas ingår !! GLÖM INTE ATT TANKA.

 

 

Det är så lätt att hyra bil och åka på utflykter. Trafiken är mycket lugnare nu, än tidigare. När man kör i Spanien så måste man ha med sig sitt körkort (som visar att man får köra bil) och sitt pass (som visar vem man är). Är man resident, så måste man ha med sig sitt residentkort .

BUSINESS BOOKS & WORKSHOPS
EUROPA-TROPICAL.NET
ALMUNECAR.SE

Costa Tropical, på den andalusiska kusten i Spanien - ett speciellt resmål som kan avnjutas året om.

Upptäck dess mångfald och livsstil. Kom och njut!

 

Costa Tropical, Spain on the Andalucian coast - a special travel destination to be enjoyed year-round.

Discover its variety and lifestyle. Come and enjoy!