LOS GUAJÁRES

LOS GUÁJARES

Guájar Faragüit,  Guájar Fondon, Guájar Alto

Kommun:


Ayuntamiento de Los Guájares

C/ Doctor Alcántara

18615 Los Guájares (Granada)

http://www.losguajares.es

Email: infolosguajares@gmail.com

Tel: +34 958 62 90 53


Befolkning på ca 1.300 invånare som kallas Guajareños, Guajaralteros o Faraguleros


Guájar Alto


I de gamla husen med minne från den arabiska tiden finns en inristning med årtalet 1692. Kyrkan/iglesia Encarnación ligger mitt i byn och den gamla kyrkogården, ligger som vanligt en bit utanför. Den fina vandringsleden ”Rio de la Toba”, 9 km, går från Guájar Alto ned till byn Guájar Faragüit, där man kan parkera bilen. Man kan sedan åka buss upp till torget/parada de autobus och gå tillbaka. Det finns även en stig (ej

körbar) ”las Albuñuelas”, 7 km, som går till Itrabo. Kommer man till Guájar Alto måste man bara äta lunch hos Carmen, men det är säkrast att boka bord innan: 958 62 00 06.


Lokala Fiestas Patronales infaller 14-15-16 agusti för att hedra sitt helgon la Virgen de La Aurora. Då blir det procession och fest med mycket mat och fyrverkerier.


Se mer: http://www.youtube.com/watch?v=liMLEQrFO2w


Guájar Faragüit


Huvudvägen Avenida Dr Alcantara (ta till vänster i korsningen) går rakt genom byn och här ligger kyrkan Iglesia San Lorenzo och en gammal sockerfabrik. Namnet kommer förmodligen från ”den gömda trädgården” eftersom denna trakt har höga berg som skyddar och det gynnar växtligheten. Det odlas mycket frukt. Stadskärnan är mycket gammal och vägen  har anor från tiden då man gick från Itrabo till Motril.

Man kan gå vandringsleder upp till Guájar Alto och även ner till Guájar Fondón.


Lokala Fiestas Patronales infaller 8-9-10-11 augusti för att hedra sitt helgon San Lorenzo med procession av helgonet, lekar för barn, mat och fest.


Se mer: http://www.youtube.com/watch?v=P-ZBcqmI4ek


Guájar Fondon


Man kommer till denna by först av alla 3, och för att komma hit måst man svänga av huvudvägen och köra fram till Parada de autobus och parkera. Strax efter på Calle  Real, som tidigare var en kanal för allt rinnande vatten, ligger Olivoljefabriken och längre bort ligger kyrkan Iglesia de San Antonio de Padua som tidigare var en moské.

Man kan vandra ”Ruta del Castillejo”, 3 km, upp till Guájar Faragüit.


Lokala Fiestas Patronales sker alltid första helgen i augusti för att hedra sitt helgon la Virgen de La Aurora, med sedvanlig procession och mat.


Se mer: http://www.youtube.com/watch?v=3-LfM8SCyfw

Los Guájares, ”de 3 små vita byarna”, som består av Guájar Alto, Guájar Faragüit och Guájar Fondón, ligger på den gamla vägen N-323, som går norrut från Salobreña till Granada, förbi de vackra ravinerna som floden Rio Guadalfeo har skapat under tiotusentals år och sedan så svänger man av till vänster ut på den röda bron och kör västerut, upp mot Sierra de la Guájaras, vars högsta topp ligger på 1.431 meter över havet. Den översta byn Guájar Alto ligger ca 23 km från kusten och man passerar ett vackert vattenfall. Byarna ligger på rad utefter vägen med var sin vattenkälla.


Los Guájares ligger på ca 250 - 280 meter över havet och det finns många möjligheteratt vandra på egen hand. Alla de små byarna är värda ett besök som ger en stund av lugn och sinnesfrid.


Festivaler:

Dia de la Candelaria eller som den också heter Dia de los Palmitos firas den 2 februari med att familjer och vänner tillbringar dagen med att äta och trivas. 


La Semana Cultural/Kulturveckan, firas i en hel vecka med en mängd evenemang under månadsskiftet april-maj.


Dia de la Cruz firas 3 maj då man smyckar sina kors med blommor.


El Dia de Corpus firas med att man dekorerar fasader och har en procession med la Santa Custodia, som det också är en gudstjänst som avslutning.


Dia de Todos los Santos/All helgons dag, infaller alltid 1 november då man helgar sina avlidna släktingar och vänner med att smycka gravarna med mycket blomster.